ZUPA KREM Z BRUKSELKI

Przepis na pyszną zupę krem z brukselkami. Zupa dla dzieci od 12 miesiąca życia.


SKŁADNIKI:
  • 20 dag brukselki,
  • 10 dag warzyw mieszanych (marchew, seler, pietruszka, por, ziemniak),
  • 1 łyżeczka masła,
  • 1 łyżeczka mąki,
  • 5 dag śmietanki,
  • 1 jajko

 
 PRZYGOTOWANIE:


  Krok 1.
 Ugotuj wywar z warzyw (ewentualnie z mięsa i warzyw). Wyjmij warzywa (możesz je zużyć do przygotowania sałatki jarzynowej). 

Krok 2.
Brukselkę ugotuj do miękkości na gotowym wywarze, następnie przetrzyj przez sito. Z tłuszczu i mąki przygotuj zasmażkę, rozprowadź wywarem, zagotuj. Wymieszaj z przetartą brukselką. 

 Krok 3.
Żółtko rozbij ze śmietanką, dodaj do brukselki, zagotuj. Podawaj z grzankami. 

Smacznego :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger