ZUPA RYBNA Z PULPECIKAMI
Ryba jest zdrowa i niezastąpiona. Są w rybach dwa skarby, które trudno znaleźć gdzie indziej. A maluszek wyjątkowo ich potrzebuje! Pierwszy
to kwasy tłuszczowe omega-3, dobrze działające nie tylko na serce, ale
też mózg, układ nerwowy, skórę, odporność. Drugim skarbem jest jod
obecny w rybach morskich. Zawsze pytajcie skąd pochodzi ryba, którą kupujecie np. na bazarze. Najcenniejsze są te, żyją w zimnych wodach morskich np. dorsz, halibut, makrela, grenadier, sola, śledź, tuńczyk, łosoś, morszczuk, mintaj, flądra - to w nich jest jod i dużo kwasów omega-3. A najwięcej w rybach
niehodowlanych, które żyją w zimnych morzach. Niestety, przy kupowaniu
nie odróżnisz ryby hodowlanej od tej, która swobodnie pływała w morzu.
Taką informację powinien przekazać ci sprzedawca.
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Pora umyj i pokrój w plasterki, podduś na wodzie i oleju. Włóż do garnka, dodaj marchew i ziemniaki. Zalej wodą, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem ok. 15 minut.
Krok 2.
Następnie dodaj rybę, gotuj jeszcze 10 minut. Rybę wyjmij, zmiksuj z jajkiem, drobniutko pokrojoną cebulką i natką pietruszki. Uformuj pulpety i ugotuj we wrzącej zupie.
Krok 3.
Wyjmij pulpety. Pomidory umyj, sparz wrzątkiem, zdejmij skórkę, przetrzyj przez sito, dodaj do zupy, zagotuj ją i zmiksuj. Podawaj z pulpetami. Do pulpetów możesz dodać trochę namoczonej bułki: będą bardziej spoiste.
Moja zupka jest bez pomidorów, ponieważ synek jest na nie uczulony.
Smacznego :)
SKŁADNIKI:
- 100 g marchewki
- 2 pomidory
- 2 ziemniaki
- kawałek pora
- 150 g fileta z dorsza
- litr wody
- łyżka oleju rzepakowego
- natka pietruszki
- mała cebula
- jajo
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Pora umyj i pokrój w plasterki, podduś na wodzie i oleju. Włóż do garnka, dodaj marchew i ziemniaki. Zalej wodą, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem ok. 15 minut.
Krok 2.
Następnie dodaj rybę, gotuj jeszcze 10 minut. Rybę wyjmij, zmiksuj z jajkiem, drobniutko pokrojoną cebulką i natką pietruszki. Uformuj pulpety i ugotuj we wrzącej zupie.
Krok 3.
Wyjmij pulpety. Pomidory umyj, sparz wrzątkiem, zdejmij skórkę, przetrzyj przez sito, dodaj do zupy, zagotuj ją i zmiksuj. Podawaj z pulpetami. Do pulpetów możesz dodać trochę namoczonej bułki: będą bardziej spoiste.
Moja zupka jest bez pomidorów, ponieważ synek jest na nie uczulony.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz