DORSZ W SOSIE MIRABELKOWYM LUB SLIWKOWYM


Ten przepis był przekazywany w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Miała go moja babcia, mama a teraz ja przekazuję go Wam. Nie wiem od jak dawna DORSZ W SOSIE MIRABELKOWYM LUB ŚLIWKOWYM gości w mojej rodzinie, jednak na pewno jeszcze długo będzie królował na stole - w tej wersji jest po prostu wyborny. Lubi go nawet mój Maluszek, u którego z rybami bywa niestety różnie.

SKŁADNIKI:
  • 4 filety z dorsza
  • duża cebula
  • mleko do wymoczenia filetów
  • przyprawa do ryb
  • oliwa lub olej
  • 1 litr dojrzałych mirabelek lub śliwek (miara bez pestek)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 goździki
  • szczypta cynamonu
  • szczypta utartej gałki muszkatołowej
  • cukier i sok z cytryny do smaku
  • łyżka płynnego miodu

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Filety przekładamy krążkami cebuli, układamy w głębokiej salaterce, zalewamy zimnym mlekiem, odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę lub nieco dłużej.

Krok 2.
przygotowujemy sos: owoce gotujemy w wodzie z cukrem, gdy będą miękkie, przecieramy przez sito. Do musu dodajemy najdrobniej posiekany czosnek, miód, przyprawy, całość przez chwilę gotujemy - sos powinien mieć piękny, brunatnoczerwony kolor, aksamitną konsystencję i słodko-pikantny smak z przeważającą nutą słodyczy.

Krok 3.
odsączone z mleka, obsuszone filety oprószamy obficie przyprawą do ryb i smażymy na gorącym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Usmażone przekładamy na wygrzany półmisek, zalewamy gorący sosem, wstawiamy na 10 minut do nagrzanego piekarnika.
Podajemy z makaronem lub ugotowanym na sypko ryżem i zieloną sałatą, skropioną sokiem z cytryny.
Doskonale komponują się z tym daniem również ugotowane i  lekko podsmażone szparagi.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger