KOTLETY MIELONE NADZIEWANE


Trochę inna wersja kotletów mielonych, te nadziane serem salami. Świetne danie dla całej rodziny, bardzo pyszne i oryginalne. Przepis podaję na 6 porcji.



SKŁADNIKI:

  • 50 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • kopiasta łyżka bułki tartej
  • 1/2 szklanki mleka
  • jajko
  • białko
  • cebula
  • 6 plasterków ( o grubości  0,5cm każdy) sera salami
  • masło
  • mielona słodka papryka
  • sól, pieprz
  • olej
  • podłużna cebula przekrojona na 4 części
  • tarta bułka i mąka krupczatka do panierowania

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Drobno posiekaną cebulę zasmażamy na oleju, nie dopuszczając aby się zrumieniła. Tartą bułkę zalewamy ciepłym mlekiem. Z plasterków sera zdejmujemy otoczkę, każdy plasterek smarujemy z obu stron masłem, oprószamy papryką, wstawiamy do lodówki.

Krok 2.
Do rozmoczonej tartej bułki dodajemy cebulę, jajko, białko, przyprawy i mięso. Całość wyrabiamy na jednolitą masę, dzielimy na równe części. Z każdej porcji mięsa formujemy szeroki płat, do środka wkładamy wychłodzony ser, otaczamy mięsem, panierujemy, dokładnie dociskając, w tartej bułce wymieszanej z mąką krupczatką i wstawiamy na 30 minut lub nieco dłużej do lodówki.

Krok 3.
Na rozgrzanym, tzw. głębokim tłuszczu, smażymy kotlety, po bokach patelni rozkładamy ćwiartki cebuli (powinna się zrumienić jak mięso). Zrumienione przykrywamy i trzymamy w cieple około 15 minut.
podajemy z ziemniakami puree, nakryte ćwiartką usmażonej cebuli oraz sezonową surówką.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger