KURCZAK FASZEROWANY ORZECHAMI
Przepyszny KURCZAK FASZEROWANY ORZECHAMI, idealny na niedzielny obiad dla całej rodziny. Mięso jest soczyste i niebywale smaczne dzięki niesamowitemu połączeniu orzechów, wątróbki, warzyw oraz aromatycznych ziół. Nieziemski wprost zapach unosi się w całym domu podczas pieczenia...
SKŁADNIKI:
- duży, tzw. wiejski kurczak
- cienki, długi pasek słoniny lub chudego,świeżego boczku
- czubata łyżka masła
- marchew
- cebula
- kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
- płaska łyżeczka tymianku
- liść laurowy
- sól, pieprz
- szklanka łuskanych orzechów
- 2 kopiaste łyżki rodzynek
- kieliszek koniaku
- 2 czubate łyżki tartej bułki
- wątróbka i serce z kurczaka
- 1/2 szklanki mleka
- jajko
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Rodzynki zalewamy koniakiem, odstawiamy do nasączenia. Dokładnie umytego kurczaka osuszamy. Przygotowujemy farsz: na desce siekamy orzechy razem z wątróbką i sercem z kurczaka, przekładamy do miseczki, dodajemy tartą bułkę, mleko, jajko, odsączone z koniaku rodzynki, całość lekko przyprawiamy.
Krok 2.
Z kurczaka odcinamy końcówki skrzydeł oraz szyjkę, nacieramy wewnątrz solą i pieprzem, nadziewamy przygotowanym farszem, owijamy paskiem słoniny lub boczku, spinamy mocno szpadkami i obsmażamy na maśle, aż się zrumieni. Przekładamy do brytfanny, a na pozostałym tłuszczu lekko zasmażamy rozdrobnione warzywa i przyprawy. Całość przekładamy do brytfanny z kurczakiem, wstawiamy (szczelnie przykrytą) na 30 minut do piekarnika.
Krok 3.
Upieczonego, miękkiego kurczaka przekładamy na wygrzany półmisek, sos przecieramy przez sito i, gdy trzeba, lekko przyprawiamy.
Krok 4.
Kroimy kurczaka w taki sposób, by w każdej porcji była jednakowa ilość nadzienia. Podajemy z młodymi ziemniakami, obficie posypanymi koperkiem i z sałatą, polaną spienionym sosem jogurtowym.
Rada: porcje dla osób dorosłych, przed podaniem, polewamy koniakiem, w którym moczyły się rodzynki, i zapalamy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz