KURCZAK W WARZYWACH

 
 Warzywa zawierają wiele witamin i soli mineralnych niezbędnych do prawidłowego rozwoju dziecka. Poza tym są bogate w łatwo przyswajalne białko, cenne aminokwasy i błonnik, który ułatwia trawienie i oczyszcza organizm z toksyn. Powinniśmy pamiętać aby nasze Maluchy  dostawały odpowiednią porcję warzyw każdego dnia. Co można z nich wyczarować? Niemal wszystko - zdrowe soki, kolorowe surówki, pożywne zupy,  zapiekanki, chrupiące przekąski, sosy, a nawet słodkie wypieki! Dzisiaj KURCZAK W WARZYWACH, bardzo zdrowe i jakże proste danie do przygotowania. 

SKŁADNIKI:
  • 4 porcje kurczaka
  • paczka mrożonych warzyw (koniecznie z brukselką)
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki ketchupu
  • oliwa lub olej i łyżka czystego smalcu (pół na pół)
  • sól, pieprz
  • płaska łyżeczka przyprawy curry
  • 3 ziarna jałowca, zmiażdżone w moździerzu

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Przygotowane porcje mięsa nacieramy mieszanką soli, pieprzu i jałowca, odstawiamy na 15 minut w chłodne miejsce. Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron, przekładamy do rondla z grubym dnem.

Krok 2.
Na pozostałym ze smażenia tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek, gdy składniki sie zeszklą, dodajemy warzywa i trzymamy kilka minut na ogniu, często mieszając. Gdy warzywa puszczą sok i zaczną się rumienić, przekładamy je do rondla, układając na wierzchu usmażonego kurczaka, podlewamy kilkoma łyżkami wody. Do potrawy dodajemy ketchup i curry, całość szczelnie przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu, aż mięso będzie miękkie. Sosu nie powinno być zbyt dużo, gdy trzeba zagęszczamy go śmietaną połączoną z mąką ziemniaczaną lub kukurydzianą i doprawiam do smaku.
Podajemy z grubym makaronem lub kładzionymi kluskami.

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger