NALESNIKI STAROPOLSKIE


SKŁADNIKI:
  • 2 szklanki "zbieranego", czyli pełnego (3,2%) mleka
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • łyżka sklarowanego masła
  • mąka ( ile wchłonie płyn, tak dozowanej, aby ciasto miało niezbyt gęstą konsystencję)
  • oliwa lub kawałek słoniny do smarowania rozgrzanej patelni

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Mleko, sól, całe jajka i płynne masło spieniamy w mikserze, dodajemy, niewielkimi partiami, mąkę. Ciasto ubijamy na średnich obrotach, aż będzie jednolite, gładkie i lśniące. odstawiamy na 20 minut, by "wypoczęło"! 

Krok 2.
Smażymy na bardzo  dobrze rozgrzanej patelni, posmarowanej oliwą lub kawałkiem słoniny, rumieniąc z obu stron.
Podajemy z domowymi powidłami lub owocową marmoladą, a w sezonie z miękkimi, świeżymi owocami (truskawki, maliny,poziomki, czarne jagody, mandarynki) posypanymi cukrem pudrem i , oddzielnie, z porcją bitej śmietany.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger