PEJZANKA Z LAZANKAMI
SKŁADNIKI:
- 3/4 szklanki młodej białej fasoli
- duża porcja włoszczyzny bez kapusty
- cebula
- 40 dag ziemniaków
- 50 dag jagnięciny lub cielęciny z kością
- 15 dag łazanek
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 2 ząbki czosnku
- po pół pęczka koperku i natki pietruszki
- łyżka maggi
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Fasolę zalej wrzącą wodą, przykryj i odstaw na 2 godziny, po czym odcedź, zalej dwoma litrami świeżej wody, dodaj umyte mięso, liść laurowy, ziele angielskie i gotuj na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem.
Krok 2.
Gdy mięso i fasola będą prawie miękkie, dodaj obrane ziemniaki pokrojone w kostkę, pokrojoną włoszczyznę, cebulę pokrojoną w grube plastry i przypieczoną na suchej patelni oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Po 15 minutach wsyp łazanki i ugotować. Przypraw zupę do smaku maggi, solą i pieprzem.
Krok 3.
Mięso wyjmij, oddziel od kości, pokrój na małe kawałki i włóż do zupy.
Na talerzach posyp posiekaną zieleniną. Podawaj z ciemnym pieczywem jako jednogarnkowe danie obiadowe.
RADA: jeżeli robimy pejzankę na dwa dni, łazanki ugotujmy osobno.
Smacznego :)
To nie jest zupa "pejzanka" tylko fasolowa.pejzanka jest z pomidorami i kapustą.
OdpowiedzUsuń