PYZY Z MIESEM


Przepyszne pyzy z mięsem...hmmm...trochę pracochłonne danie, jednak zapewniam, ze dla takich pyz warto trochę się natrudzić. Przepis "zapożyczyłam" z blogu "Co Gotuje Kasia" pod adresem:  http://cogotujekasia.pl/ . Przedstawiam oryginalny przepis. Pozdrawiam autorkę :)

SKŁADNIKI:
  • 2kg ziemniaków do ugotowania
  • 5-6 dużych ziemniaków do starcia
  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 500g karkówki
  • 1 duża marchewka
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 500g chudego boczku
  • 2 duże cebule
  • 1/3 kostki smalcu
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.

Na początku zajmujemy się ugotowaniem ziemniaków. Dwa kilogramy obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka z mocno osoloną wodą i gotujemy do miękkości. W tym czasie obieramy 5-6 dużych ziemniaków i ścieramy je na papkę na tarce. Przerzucamy na sitko i zostawiamy do dokładnego odcieknięcia.

Krok 2.

Ugotowane na miękko ziemniaki odlewamy i od razu, jeszcze ciepłe  przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Mieszamy ze startymi, surowymi ziemniakami (jeśli same nie chcą dobrze odcieknąć, dociśnijcie je trochę, by pozbawić wody) oraz z oboma rodzajami mąki.

Krok 3.

Mieszamy dłonią, aż masa będzie zupełnie jednolita. Nie może być zbyt rzadka, bo pyzy będą rozpadały się podczas gotowania. Jeśli nie jesteście pewni, dodajcie ekstra łyżkę mąki ziemniaczanej. Zostawiamy masę do ostygnięcia (najlepiej w lodówce) i przechodzimy do farszu.

Krok 4.

Do wrzątku wkładamy karkówkę, obraną i pokrojoną w ćwiartki marchewkę, dorzucamy listki laurowe i ziele angielskie. Gotujemy około 15-20 minut, lub tyle ile będzie potrzebowało Wasze mięso (w zależności od grubości może gotować się dłużej). Wyjmujemy je następnie na deskę razem z marchewką i studzimy.

Krok 5.

Na wywarze, który został w garnku możecie ugotować na przykład kapuśniak, więc nie wylewajcie go! Maszynkę do mięsa mamy ciągle pod ręką (nie musicie jej nawet myć) i teraz przepuszczamy przez nią karkówkę, połowę boczku, a na końcu marchewkę. Masę przyprawiamy pieprzem i solą i dokładnie miesimy.

Krok 6.

Teraz pozostały boczek kroimy na małe skwareczki, wrzucamy go na patelnię z rozgrzanym smalcem i smażymy aż będzie złoto-brązowy i chrupiący. Następnie dokładamy drobno posiekaną cebulkę i kontynuujemy smażenie, do czasu aż będzie mięciutka.

Krok 7.

Teraz ostatni etap przygotowania pyz – na dłoń nabieramy porcję masy ziemniaczanej wielkości mniej więcej dużej mandarynki, lekko ją rozpłaszczamy, w środku układamy łyżkę farszu, dokładnie zalepiamy, rolujemy w dłoniach i formujemy podłużny kształt pyzy.

Krok 8.

Wrzucamy je porcjami na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy około 8 minut od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy na talerze łyżką cedzakową i polewamy smalcem ze skwarkami i cebulką.

Ponieważ robiłam wersję dla dzieci zrezygnowałam ze skwareczków i smażonej cebuli. Pyzy polałam sklarowanym masełkiem i posypałam koperkiem.

Smacznego :) 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger