SCHAB KARKOWY DLA SMAKOSZY


SCHAB KARKOWY przyrządzony według tego przepisu jest genialny! Polecam na niedzielny obiad dla rodziny. 


SKŁADNIKI:
  • 60 dag schabu karkowego (waga bez kości)
  • pieprz, sól
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1/2 szklanki wywaru z jarzyn lub rosołu
  • oliwa lub olej

PRZYGOTOWANIE:

krok 1.
Wytarte wilgotną, skropioną octem ściereczką mięso wyrabiamy przez minutę w dłoniach, nacierając jednocześnie solą i pieprzem. Odstawiamy na 10 minut w chłodne miejsce.

Krok 2.
Na rozgrzany w rondlu tłuszcz kładziemy mięso i rumienimy, często obracając. Podlewamy rosołem, zmniejszamy ogień i dusimy. Po kilku minutach dodajemy do mięsa pokrojoną w cienkie talarki marchew i nadal dusimy (przykryte) na niewielkim ogniu, aż marchew i mięso będą miękkie.

Krok 3.
Oddzielnie, na niewielkiej ilości tłuszczu rumienimy na złoty kolor pokrojoną w cząstki cebulę. Miód i posiekaną natkę pietruszki mieszamy. Upieczone mięso wyjmujemy na żaroodporny półmisek, smarujemy miodem i pietruszką, wkładamy na 6 minut (nie dłużej!) do nagrzanego piekarnika. Po tym czasie wyłączamy go, ale mięso trzymamy w cieple.

Krok 4.
Sos spod pieczeni łączymy z cebulą, zagotowujemy, gdy trzeba, doprawiamy do smaku. Gotowy przecieramy przez sito lub rozbijamy w malakserze.
Mięso kroimy w zgrabne porcje, podajemy na wygrzanym półmisku, polane niewielką ilością sosu. Pozostały sos, koniecznie gorący, podajemy w sosjerce.

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger