SZNYCLE CIELECE

Jednym z podstawowych elementów właściwie zbilansowanej diety są potrawy mięsne, które stanowią cenne źródło białka, żelaza i witamin z grupy B.
Ze względu na stosunkowo niską cenę produktu i kulinarne przyzwyczajenia najczęściej przyrządza się dania z mięsa drobiowego, wieprzowego i wołowego. Jednak na szczególną uwagę zasługuje także cielęcina o różowej, połyskującej barwie i specyficznym, nieco kwaśnym zapachu. Zawiera cenne właściwości odżywcze przy znikomej ilości tkanki tłuszczowej. Cielęcina jest wyjątkowo delikatna, dzięki czemu doskonale nadaje się do smażenia. SZNYCLE CIELĘCE proponuję na niedzielny obiad dla całej rodziny.

SKŁADNIKI:
  • 4 zgrabne płaty mięsa (około 50 dag) wykrojone z kawałka sznyclówki
  • cytryna
  • mąka
  • 2 jajka
  • tarta bułka do panierowania
  • sól
  • oliwa i masło (pół na pół) do smażenia


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Zwilżonym zimną wodą, drewnianym (ważne!) tłuczkiem rozbijamy płaty mięsa, formując zgrabne, równej wielkości sznycle. Każdy delikatnie oprószamy solą, kropimy sokiem z cytryny, odstawiamy na 3 minuty w chłodne miejsce.

Krok 2.
Gdy mięso stężeje, oprószamy mąką, panierujemy w roztrzepanych jajkach i tartej bułce, kładziemy na silnie rozgrzany tłuszcz i rumienimy przez 2-3 minuty (czas pieczenia zależy od grubości sznycli) z obu stron.
Podajemy na wygrzanym półmisku, obłożone plasterkami cytryny, przybrane zieleniną, z dodatkiem ziemniaków puree i sezonową surówką.

Smacznego :)





2 komentarze:

  1. 50 dag?? Serio? taki półkilowy sznycel to chyba na całą rodzinę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moja ksiazka kucharska7 listopada 2014 13:48

      50 dag całość, a nie po 50 dag kazdy

      Usuń

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger