UDKA Z KURCZAKA wg. Pani Rejentowej


Proste danie dla całej rodziny

SKŁADNIKI:
  • 4 udka z kurczaka
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • kopiasta łyżka masła
  • 2 marchewki średniej wielkości
  • korzeń pietruszki
  • 1/2 selera średniej wielkości
  • 20 suszonych śliwek (namoczonych i wypestkowanych)
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • banan
  • śmietanka z dodatkiem niewielkiej ilości mączki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Wytarte wilgotną, skropioną octem ściereczką udka oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy, rumieniąc ze wszystkich stron.

Krok 2.
Do rondla z grubym dnem kładziemy całe marchewki, pietruszkę, seler, przyprawy, śliwki wraz z wodą, w której się moczyły, banana, na wierzch porcje kurczaka, wlewamy pozostały ze smażenia tłuszcz zagotowany z 2 dużymi łyżkami wody, rondel szczelnie przykrywamy, całość dusimy na niewielkim ogniu przez 30 minut. Podczas duszenia, gdy trzeba, podlewamy potrawkę niewielką ilością wody. 

Krok 3.
Miękkie mięso wykładamy na wygrzany półmisek, marchew kroimy w zgrabne krążki i układamy dekoracyjnie na talerzu.

Krok 4.
Pozostałe składniki sosu przecieramy przez sito lub miksujemy, zagęszczamy śmietanką wymieszaną z mąką ziemniaczaną i , gdy trzeba, doprawiamy do smaku.
Porcje kurczaka polewamy sosem, nadmiar podajemy w sosjerce.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger