GULASZ STAROPOLSKI



Wołowina jest mięsem cenionym przez smakoszy. Godna uwagi jest nie tylko jej smakowitość, ale też właściwości odżywcze. Wołowina należy do najwartościowszych mięs pod względem wartości odżywczych. Wołowina jest mięsem średnio kalorycznym, chudszym od baraniny i wieprzowiny. Przy obecnych tendencjach żywieniowych w kierunku obniżenia poziomu energetycznego żywności, czynnik ten odgrywa istotną rolę. Wołowina ponadto zawiera znaczne ilości białka cechującego się wysoką wartością biologiczną. Mięso wołowe stanowi także główne źródło zapotrzebowania człowieka na witaminę B12 (ok. 70% zapotrzebowania), nie występującą w produktach roślinnych, oraz witaminę B1 i B6 (ok. 40-50% zapotrzebowania) i żelazo (ok. 35% zapotrzebowania). 

GULASZ STAROPOLSKI z mięsa wołowego, w sam raz na pyszny, niedzielny obiad.


SKŁADNIKI:
  • 50 dag wołowiny
  • 10 dag wędzonej słoniny
  • cebula
  • szklanka białego, wytrawnego wina
  • sól, pieprz
  • kminek zmiażdżony w moździerzu
  • sok z cytryny
  • łyżka mąki
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Pokrojoną w średnią kostkę wołowinę oprószamy mąką wymieszaną z przyprawami (sól, pieprz, zmiażdżony kminek), odstawiamy w chłodne miejsce.

Krok 2.
Na rozgrzanej patelni topimy pokrojoną w kostkę słoninę. Gdy skwarki zaczną się rumienić, zdejmujemy je za pomocą łyżki cedzakowej, a na tłuszcz wrzucamy przygotowane gulaszowe mięso i , na ostrym ogniu, często mieszając, rumienimy ze wszystkich stron. 

Krok 3.
Pod koniec dodajemy posiekaną cebulę, wrzucamy wyjęte wcześniej skwarki, podlewamy niewielką ilością wody, całość dusimy pod przykryciem przez około 30 minut.

Krok 4.
Gdy mięso będzie prawie miękkie, wlewamy wino, lekko doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, podajemy z ugotowaną na sypko kaszą lub domowymi kluskami.

Smacznego :) 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger