SCHAB KARKOWY W MIODZIE od Cioci Irenki


Bardzo esencjonalny, rozpływający się w ustach SCHAB KARKOWY W MIODZIE. Świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. 

SKŁADNIKI:
  • 4 plastry (całość około 40 dag) o grubości 1 cm niezbyt mocno przerośniętego schabu karkowego
  • kilka ząbków czosnku
  • płynny miód
  • 2 słoiczki keczupu (po 100g każdy)

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Płaty mięsa lekko wycieramy wilgotną, skropioną octem ściereczką, rozkładamy na desce, nacieramy zmiażdżonym czosnkiem, układamy na arkuszu folii  aluminiowej, smarujemy obficie miodem. Folię szczelnie zawijamy i wkładamy na kilka godzin do lodówki (nie dodajemy żadnych innych przypraw i nie solimy!).

Krok 2.
Na godzinę przed podaniem rozkładamy plastry w naczyniu do zapiekania i wkładamy do gorącego, podgrzanego do 200 stopni piekarnika na 30-35 minut (czas pieczenia zależy od grubości plastrów mięsa). Od czasu do czasu mięso polewamy wytworzonym w czasie pieczenia sosem. Gdy będzie miękkie, zalewamy keczupem.

Składniki powstałego sosu dokładnie mieszamy i ponownie wstawiamy mięso (na około 5 minut) do gorącego piekarnika.

Podajemy do grubego makaronu typu wstążki lub do kładzionych klusek z półfrancuskiego ciasta albo po prostu z frytkami i surówką.

Smacznego :)





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger