ZRAZIKI CIELECE PO WEGIERSKU


Przepyszne ZRAZIKI CIELĘCE PO WĘGIERSKU. Mięciutkie mięso spowite aromatycznym i delikatnym sosem o pięknym, jasnoczerwonym kolorze.

 A poza tym, cielęcina jest jednym z najzdrowszych mięs - ma dużą ilość białek i mało tłuszczów. Wiek ubijanych cieląt powoduje, że w mięsie nie wykształcają się - tak jak w wołowinie czy wieprzowinie - międzymięśniowe warstwy tłuszczu. To najlepiej przyswajalne i najbogatsze źródło potrzebnych organizmowi aminokwasów. Oprócz tego ma wysoki poziom potasu, cynku i magnezu oraz witaminy z grupy B, które wspierają metabolizm. Wszystkich dobroczynnych właściwości nie sposób tutaj opisać, warto jednak włączyć mięso cielęce do rodzinnego menu.


SKŁADNIKI:
  • 50 dag cielęciny bez kości (najlepiej sznyclówki)
  • cebula
  • szklanka rosołu lub wywaru z jarzyn (rosół z koncentratu jest nieodpowiedni)
  • 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego
  • płaska łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
  • szczypta (czubek noża!) chili
  • 1/2 szklanki śmietany
  • łyżeczka mąki
  • 2 łyżki mleka
  • oliwa i masło (pół na pół)




PRZYGOTOWANIE:


Krok 1.
Mięso kroimy w poprzek włókien na 8 cienkich plastrów, każdy lekko rozbijamy tłuczkiem zwilżonym zimną wodą, oprószamy solą, pieprzem i mąką (nadmiar mąki strząsamy), smażymy na gorącym, tzw. głębokim tłuszczu, rumieniąc z obu stron.

Krok 2.
Mięso przekładamy do rondla, na pozostałym ze smażenia tłuszczu lekko rumienimy posiekaną cebulę, przekładamy do mięsa, podlewamy rosołem i dusimy, pod przykryciem, do miękkości (około 15 minut).

Krok 3.
Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodajemy koncentrat, paprykę, zalewamy śmietaną połączoną z mąką wymieszaną z mlekiem i zagotowujemy. Trzymamy na ogniu przez 2 minuty, by mąka straciła smak surowizny. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany i piękny, jasnoczerwony kolor.
Gdy trzeba, doprawiamy sos do smaku. Podajemy z kładzionymi kluseczkami lub z grubym, domowym makaronem. Świetnie będą pasowały do dania kluski drożdżowe na parze, tzw. pampuchy.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger