FILETY Z DORSZA W SOSIE WLOSKIM


A dzisiaj na obiad FILETY Z DORSZA W SOSIE WŁOSKIM. Dorsz to jedna z moich ulubionych ryb. Mięso jest delikatne, smaczne i bardzo, bardzo zdrowe. Niestety u nas w Polsce jest to jedna z najdroższych ryb  :( Ja mam to szczęście, że mąż raz w roku jeździ na połowy tej ryby do Norwegii. Z tych wypraw przywozi naprawdę okazały zapas filetów przede wszystkim właśnie z dorsza. Dlatego też, ryba ta dosyć często gości na naszym rodzinnym stole. Polecam przepis!


SKŁADNIKI:
  • 1kg filetów z dorsza (lub innej morskiej ryby)
  • 3 cebule
  • 3 duże ząbki czosnku
  • oliwa lub olej
  • szklanka białego, wytrawnego wina *
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka keczupu
  • puszka zielonego groszku konserwowego
  • sól
  • pieprz
  • mielona, słodka papryka
  • mielona, ostra papryka
  • szczypta przyprawy chilli lub pieprzu cayenne
  • sok z cytryny
* białe, wytrawne wino świetnie pasuje do potraw z ryb np. do zup rybnych. Polecam jego używanie.

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Skropione sokiem z cytryny, oprószone przyprawami filety odstawiamy na kilka minut w chłodne miejsce.

Krok 2.
W głębokim rondlu rozgrzewamy oliwę wraz z drobno posiekanym czosnkiem i pokrojoną w piórka cebulą. Gdy się zeszklą (nie dopuszczamy do zrumienienia!), układamy na wierzchu przygotowane filety, rondel szczelnie przykrywamy i całość dusimy na niewielkim ogniu, aż ryba będzie miękka, ale nierozgotowana. 
Pod koniec duszenia dodajemy wino, koncentrat i keczup. Gdy składniki sosu dobrze się połączą, dodajemy odcedzony z zalewy groszek. Gdy trzeba, całość lekko przyprawiamy i trzymamy na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez kilka minut.

Podajemy z ziemniaczanymi frytkami lub z grubym makaronem i pikantną, sezonową surówką.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger