JAJECZNICA Z SZYNKA



Bardzo prosta i szybka JAJECZNICA Z WĘDZONĄ SZYNKĄ, to świetne danie na udane śniadanie :) Jajecznica jest puszysta, kremowa i bardzo delikatna w smaku, dzięki śmietance 30%, którą do niej dodajemy. Polecam !


SKŁADNIKI:
na 1 porcję:
  • 2 jajka
  • 1 łyżka śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła
  • 2 plasterki wędzonej szynki
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Jajka wbijamy do miski, dodajemy śmietankę, solimy i lekko ubijamy widelcem.

Krok 2.
Szynkę kroimy w kwadraty, podsmażamy na maśle, wlewamy jajka i smażymy na małym ogniu. Odwracamy masę kawałkami na drugą stronę, nie mieszamy.
Przekładamy na talerze, gdy jajecznica jest już ścięta, ale jeszcze miękka, oprószamy pieprzem i podajemy.

* Zamiast szynki, do masy jajecznej możemy również dodać:
  • drobno pokrojony szczypiorek
  • cebulę, obraną, pokrojoną w drobną kostkę i przesmażoną na łyżce masła
  • grzanki z bułki pokrojonej w kostkę i przesmażonej na maśle
  • twardy, utarty ser żółty
  • posiekane filety anchois
  • wędzoną rybę
  • ugotowany zielony groszek
  • pomidora, obranego ze skórki, pokrojonego w plasterki, oczyszczonego z soku oraz pestek i przesmażonego na maśle
  • ugotowane główki szparagów
  • pokrojone w plasterki, przesmażone na maśle borowiki lub pieczarki
  • uduszone w śmietanie kurki lub podgrzybki
Smacznego :) 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger