KALAFIOR ZAPIEKANY Z SOSEM SEROWYM


Na podwieczorek lub kolację proponuję szybki i prosty w przygotowaniu KALAFIOR ZAPIEKANY Z SOSEM SEROWYM. 


SKŁADNIKI:
  • duży kalafior
  • sól
  • cukier
  • łyżeczka masła
  • filiżanka utartego, żółtego sera

na sos serowy:
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • filiżanka utartego, żółtego sera
  • 1/2 szklanki śmietany
  • łyżka tartej bułki do posypania dania
  • łyżka tartej bułki do posypania naczynia
  • łyżka utartych wiórków zmrożonego masła
  • tłuszcz do wysmarowania formy

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Kalafior dzielimy na różyczki, przekładamy do naczynia z gotująca się wodą z dodatkiem soli, cukru i masła.
Gotujemy na niewielkim ogniu przez około 8 minut, uważając, aby nie rozgotować kalafiora.

Krok 2.
Przygotowujemy sos serowy: na roztopionym maśle zasmażamy mąkę. Kiedy się zrumieni, rozprowadzamy szklanką wywaru z kalafiora, zagotowujemy. Następnie dodajemy utarty ser, śmietanę, ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.

Krok 3.
W wysmarowanym tłuszczem, posypanym bułką tartą naczyniu układamy różyczki kalafiora, zalewamy sosem, posypujemy startym serem i bułką tartą. Na koniec oprószamy wiórkami masła i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 minut.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger