KAPUSTA CZERWONA Z JABLKAMI


Wspaniały przepis na KAPUSTĘ CZERWONĄ duszoną z jabłkami, z dodatkiem rodzynek, gałki muszkatołowej,  cynamonu, a wszystko spowite aromatem wytrawnego wina.

SKŁADNIKI:
  • głowa czerwonej kapusty (o wadze mniejszej niż 1 kg)
  • 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • 2 łyżki wody
  • 2 kwaskowe jabłka
  • filiżanka rodzynek
  • łyżka smalcu
  • łyżeczka mąki
  • sól
  • cukier
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta cynamonu
  • łyżeczka octu winnego lub jabłkowego  (gdy trzeba)
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Rodzynki zalewamy letnią wodą.

Krok 2.
Obraną z zewnętrznych liści kapustę szatkujemy, przelewamy na sicie wrzątkiem, wkładamy do rondla, skrapiamy octem, podlewamy 2 łyżkami wody i winem, dodajemy starte na tarce z dużymi oczkami jabłka (obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych), odsączone rodzynki, oprószamy niewielką ilością pozostałych przypraw, dusimy na niewielkim ogniu przez 30 minut od czasu do czasu mieszając. Kapusta powinna być miękka ale nierozgotowana.

Krok 3.
Ze smalcu i mąki robimy zasmażkę (mąka może lekko się zrumienić), rozprowadzamy wywarem spod kapusty, składniki łączymy, zagotowujemy, gdy trzeba, lekko doprawiamy do smaku.

Smacznego :) 




 

3 komentarze:

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger