KURCZAK W POTRAWCE


 
Bardzo fajne danie na obiad. Kurczak jest soczysty i aromatyczny, wręcz rozpływa się w ustach. Ja wzbogaciłam przepis o brokuły, które są zdrowe i mojemu synkowi bardzo smakują :)


SKŁADNIKI:
  • 4 kawałki kurczaka (najlepsze piersi)
  • porcja włoszczyzny z brukselką
  • cebula
  • liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz

sos:
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 kopiaste łyżki posiekanego koperku (może być mrożony)
  • łyżeczka mąki do zagęszczenia sosu

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Oczyszczoną, lekko rozdrobnioną włoszczyznę zalewamy wodą, dodajemy cebulę, zagotowujemy.

Krok 2.
Do wrzątku dodajemy kurczaka i gotujemy w odkrytym naczyniu, aż mięso będzie miękkie ( około 30 minut).

Krok 3.
Ugotowane mięso wykładamy na wygrzany półmisek i trzymamy w cieple. Jarzyny przecieramy przez perlonowe sito lub rozbijamy w malakserze, rozprowadzamy rosołem, łączymy ze śmietaną, gdy trzeba, sos zagęszczamy i doprawiamy do smaku, dodajemy koperek i od razu, bardzo gorącym, zalewamy mięso.

Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko lub z ziemniakami puree oraz delikatną w smaku, sezonową surówką.

Smacznego :) 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger