KURCZAK W POTRAWCE
Bardzo fajne danie na obiad. Kurczak jest soczysty i aromatyczny, wręcz rozpływa się w ustach. Ja wzbogaciłam przepis o brokuły, które są zdrowe i mojemu synkowi bardzo smakują :)
SKŁADNIKI:
- 4 kawałki kurczaka (najlepsze piersi)
- porcja włoszczyzny z brukselką
- cebula
- liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól
- pieprz
sos:
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 2 kopiaste łyżki posiekanego koperku (może być mrożony)
- łyżeczka mąki do zagęszczenia sosu
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Oczyszczoną, lekko rozdrobnioną włoszczyznę zalewamy wodą, dodajemy cebulę, zagotowujemy.
Krok 2.
Do wrzątku dodajemy kurczaka i gotujemy w odkrytym naczyniu, aż mięso będzie miękkie ( około 30 minut).
Krok 3.
Ugotowane mięso wykładamy na wygrzany półmisek i trzymamy w cieple. Jarzyny przecieramy przez perlonowe sito lub rozbijamy w malakserze, rozprowadzamy rosołem, łączymy ze śmietaną, gdy trzeba, sos zagęszczamy i doprawiamy do smaku, dodajemy koperek i od razu, bardzo gorącym, zalewamy mięso.
Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko lub z ziemniakami puree oraz delikatną w smaku, sezonową surówką.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz