NALESNIKI Z JABLKAMI


www.e-ksiazkakucharska.pl

Wspaniałe NALEŚNIKI Z PRAŻONYMI JABŁKAMI to idealny pomysł na podwieczorek, śniadanie lub kolację. Zamiast jabłek możemy użyć tutaj gruszek (postępujemy tak samo jak w przepisie, tylko ja nie dodaję wtedy rodzynek). Do smażonych owoców możemy dodać szczyptę cynamonu - będą wtedy bardziej aromatyczne, a piękny zapach rozejdzie się po całym domu :)Polecam przepis!


SKŁADNIKI:

Na ciasto naleśnikowe:
  • 500 ml mleka
  • 160-200 g mąki pszennej lub gryczanej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • sól
  • tłuszcz do smarowania patelni
* zamiast 250 ml mleka do ciasta można dodać 250 ml wody oraz od 50 do 100 ml śmietanki lub śmietany zamiast takiej samej ilości mleka lub wody
* do ciasta można dodać 1-2 łyżki masła lub oliwy

Na farsz : 
  • 800 g jabłek lub gruszek
  • 3 łyżki cukru białego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka podsmażonych rodzynek (do gruszek rodzynek ja nie daję)
* do owoców możemy dodać szczyptę cynamonu


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe:
mieszamy mąkę z mlekiem, jajkami, cukrem i szczyptą soli. Ciasto lekko ubijamy trzepaczką i odstawiamy aby odpoczęło.

Krok 2.
Jabłka płuczemy, obieramy, kroimy w ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, każdą ćwiartkę kroimy na 3-4 plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny i podsmażamy na patelni bez tłuszczu. Gdy jabłka zaczną się rumienić, posypujemy je cukrem białym, dodajemy rodzynki, wlewamy 4 łyżki wody, dodajemy masło i dusimy aż cały płyn odparuje.


Krok 3.
Kiedy już prawie cały płyn odparuje zaczynamy smażyć naleśniki. Wlewamy na rozgrzaną, posmarowaną tłuszczem patelnię po około 70-80 ml ciasta i smażymy naleśniki.

Krok 4.
Na świeżo usmażone, ciepłe naleśniki nakładamy jabłka, składamy w chusteczkę, posypujemy cukrem waniliowym i podajemy.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger