NAPOJ CEBULOWY


Do obiadu lub pierwsze śniadanie proponuję pożywny, zdrowy i pyszny NAPÓJ CEBULOWY z sokiem z jabłek, pomidorów i odświeżającym koperkiem. Napój ten można również zabrać ze sobą na piknik lub podać do grillowanego mięsa. Polecam przepis :)


SKŁADNIKI:
  • 3 duże, słodkie cebule
  • 2 szklanki soku z jabłek
  • szklanka soku z pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • najdrobniej posiekany koperek
  • 1 litr wody stołowej lub oligoceńskiej
  • cukier puder do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Obraną, rozdrobnioną cebulę rozbijamy w malakserze, dodajemy szklankę przegotowanej, chłodnej wody, cedzimy przez gęste sito.

Krok 2.
Gdy cały sok spłynie, pozostałą masę łączymy z następną szklanką wody, mieszamy i powtórnie cedzimy.

Krok 3.
Do cebulowego płynu dodajemy sok z jabłek i sok z pomidorów, dodajemy pozostałą wodę, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru pudru.

Po wychłodzeniu nalewamy do szklanek (najlepsze bardzo wysokie), posypujemy koperkiem i podajemy np. ze słomką.

Smacznego :) 



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger