PIECZONA SZYNKA Z ANANASAMI


Wspaniała PIECZONA SZYNKA z puree ziemniaczanym zapiekanym oraz zieloną sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym to idealne danie na niedzielny obiad w gronie rodziny. Mięso jest delikatne i niezwykle aromatyczne a ananasy nadają mu dodatkowego niepowtarzalnego smaku. 

SKŁADNIKI:
  • dorodny kawałek mięsa wykrojony od szynki (około 50dag)
  • 10 goździków
  • sól
  • 1/2 wywaru z jarzyn
  • puszka ananasów
  • 3 łyżki miodu
  • łyżka cukru
  • oliwa lub dobry olej
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Mięso wycieramy wilgotną, skropioną octem ściereczką i wyrabiamy przez 2 minuty.

Krok 2.
Następnie szynkę szpikujemy goździkami, smarujemy oliwą, przekładamy do brytfanny do której wlewamy na spół 2 łyżki oliwy.

Krok 3.
Wstawiamy całość do dobrze nagrzanego piekarnika, pieczemy w temperaturze 180 stopni.

Krok 4.
Wywar z jarzyn łączymy z sokiem z ananasów i, od czasu do czasu, polewamy po wierzchu piekące się mięso.

Krok 5.
Gdy mięso nabierze rumianego koloru i zmięknie, do rondelka zlewamy powstały sos, następnie mięso smarujemy miodem, posypujemy cukrem, obkładamy krążkami ananasów i ponownie wstawiamy do piekarnika na 20-30 minut.

Krok 6.
Rondelek z sosem stawiamy na niewielkim ogniu i gdy sos się zagotuje łączymy go z rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody, mąką ziemniaczaną. Zagotowujemy. Gdy trzeba, delikatnie doprawiamy do smaku.

Krok 7.
Upieczoną szynkę wyjmujemy na półmisek i usuwamy wszystkie goździki. Następnie kroimy w plastry i obkładamy ananasami.
Sos, jeżeli potrzeba, przecedzamy przez perlonowe sito, podajemy gorący w sosjerce.

Smacznego :) 


 

1 komentarz:

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger