STEKI Z PIEPRZEM


Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu STEKI Z PIEPRZEM, to pyszne i delikatne mięso spowite aromatem świeżego czarnego pieprzu, polane niesamowitym i jakże prostym sosem na bazie śmietany i koniaku.

SKŁADNIKI :
na 2 porcje
  • 2 duże plastry wołowiny stekowej lub 4 plastry wołowej polędwicy
  • sól
  • zmiażdżony w moździerzu (nie zmielony) czarny pieprz
  • masło do smażenia (najlepsze sklarowane)
 sos:
  • duża łyżka koniaku, winiaku lub brandy
  • 3 łyżki gęstej, lekko kwaśnej śmietany kremowej

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Plastry nacieramy niewielką ilością soli i obtaczamy w pieprzu w taki sposób, by był dość mocno wgnieciony w mięso (plastrów nie rozbijamy).

Krok 2.
Mocno rozgrzewamy patelnię, kładziemy masło i od razu przygotowane steki, lekko rumienimy z obu stron. Następnie zmniejszamy ogień i raz jeszcze rumienimy.

Krok 3.
Zrumienione mięso zdejmujemy z patelni, kładziemy na wygrzany półmisek i wstawiamy do ciepłego piekarnika.

Krok 4.
Do powstałego na patelni tłuszczu dolewamy koniak lub inny alkohol, następnie cały czas mieszając, powoli wlewamy śmietanę. Dalej mieszając, doprowadzamy sos do wrzenia (powinien być aksamitny).

Krok 5.
Bardzo ciepłe steki polewamy gorącym sosem.

Steki podajemy z kładzionymi kluseczkami z półfrancuskiego ciasta oraz z zieloną sałatą skropioną sokiem z cytryny.

* steki przygotowujemy tylko ze świeżego mięsa. Mrożone, czy schłodzone w lodówce nie nadaje się do przygotowywania tej potrawy.

Smacznego :) 




Przepis z książki Ewy Aszkiewicz "1001 przepisów"

2 komentarze:

  1. Wyglądają pięknie :) Jednak zawsze wydawało mi się, że wołowiny nie można solić przed smażeniem, gdyż wychodzi wtedy twarda. Nie mu tu takiego efektu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. PRZEPISY DLA RODZINY20 listopada 2013 21:44

      Jeżeli steki będą smażone od razu po przygotowaniu, to mięso nie będzie twarde.
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger