SZNYCLE PO WIEDENSKU


Na niedzielny obiad dla całej rodziny proponuję znakomite SZNYCLE PO WIEDEŃSKU. 

Będąc kiedyś w Wiedniu, miałam okazję jeść te wspaniałe sznycelki. W jednej z tamtejszych restauracji sznycle podają z jajkiem sadzonym. Jajko wybijamy na patelnię, uważając aby żółtko pozostało całe. Smażymy do momentu kiedy białko się zetnie ale żółtko nadal pozostanie płynne (trzeba uchwycić ten moment). Jest to bardzo ważne, ponieważ jajko kładziemy na sznyclu, a po przekrojeniu płynne żółtko rozleje się po kotlecie, co świetnie smakuje. Polecam!


SKŁADNIKI: 
  • 500g udźca cielęcego (sznyclówka)
  • 100g mąki
  • 1 jajko
  • 100g tartej bułki
  • sól
  • pieprz
  • 1 litr tłuszczu do smażenia
  • 1 cytryna

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Mięso płuczemy, czyścimy z błon, osuszamy, kroimy na 4 plastry, rozgniatamy i oprószamy solą oraz pieprzem.

Krok 2.
Sznycle obtaczamy kolejno w mące, mocno wgniatając ją w mięso, następnie w jajku roztrzepanym z łyżką wody i na koniec w bułce tartej.Płaską stroną noża przyciskamy panierkę do mięsa.

Krok 3.
Cytrynę kroimy w plastry lub w ćwiartki. W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzewamy tłuszcz, smażymy sznycle z obu stron na złoty kolor, wyjmujemy z tłuszczu i podajemy z cytryną, ziemniakami i zieloną sałatą lub groszkiem.

* Zamiast cytryny na kotlecie możemy położyć, wspomniane wcześniej jajko sadzone.

Smacznego :) 



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger