WATROBKA Z ANANASAMI


  

Do tej pory robiłam wątróbkę w połączeniu z jabłkami, dzisiaj wypróbowałam przepis  Pani Ewy Aszkiewicz na WĄTRÓBKĘ Z ANANASAMI - muszę przyznać, że wątróbka w takim wydaniu jest naprawdę wspaniała. Ananas nadaje wątróbce niepowtarzalny smak i aromat. Zachęcam do wypróbowania :)


SKŁADNIKI:
  • 4 równej wielkości, cienkie plastry wątróbki (około 40 dag)
  • 3 szklanki zimnego mleka
  • 2 duże, podłużne cebule
  • 4 krążki ananasa z puszki
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • szczypta majeranku
  • łyżka mąki krupczatki
  • zielenina

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Wątróbkę moczymy w mleku. Cebulę kroimy w talarki, dokładamy do mleka, w którym moczy się wątróbka, trzymamy razem przez 30 minut.

Krok 2.
Na dobrze rozgrzany tłuszcz kładziemy dokładnie odsączone z mleka plastry wątróbki, smażymy około 5 minut z każdej strony. Układamy  na podgrzanym półmisku przybranym zieleniną  , na każdym plasterku kładziemy krążek ananasa, wstawiamy-pod przykryciem, do nagrzanego piekarnika.

Krok 3.
Odsączone z mleka krążki cebuli panierujemy w mące i smażymy na tłuszczu, na którym smażyła się wątróbka. Gdy trzeba ilość tłuszczu uzupełniamy. Krążki powinny być zrumienione z obu stron.

Tuż przed podaniem wątróbkę przybieramy krążkami cebuli, posypujemy posiekanymi ananasami, przybieramy zieleniną, przyprawiamy do smaku. Danie podajemy gorące, na podgrzanych talerzykach.

Smacznego :)




3 komentarze:

  1. Ooo takiego połączenia jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. PRZEPISY DLA RODZINY7 listopada 2013 22:07

      Ja wcześniej również nie próbowałam takiego połączenia. Przygotowałam ją dzisiaj po raz pierwszy i szczerze polecam - fajna odmiana dla wątróbki :)

      Usuń
  2. Skoro z jabłkami pasuje to dlaczego nie z ananasem? super :) mi się bardzo podoba

    OdpowiedzUsuń

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger