WYKWINTNY SOS POMIDOROWY


Bardzo aromatyczny SOS POMIDOROWY, łatwy, niskokaloryczny i tani w przygotowaniu. Idealny jako dodatek np. do mięs i makaronów. Polecam przepis na domowy sos pomidorowy!


SKŁADNIKI:
  • 8 dużych, dojrzałych pomidorów  (około 1 kg)
  • duża cebula
  • duży ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • płaska łyżeczka cukru
  • kopiasta łyżeczka przypraw (kompozycja: bazylia, tymianek, szałwia, oregano)

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Sparzone pomidory obieramy ze skórki, kroimy na cząstki, odrzucając pestki.

Krok 2.
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną cebulę, gdy się lekko zrumieni (kolor słomkowy), dodajemy pomidory, liść laurowy, przyprawy. Gotujemy często mieszając, przez 15 minut.
 Gdy sos jest zbyt gęsty, rozprowadzamy kieliszkiem rosołu lub wywaru z warzyw i, gdy trzeba, doprawiamy do smaku.

Sos można przetrzeć przez sito i dodać niewielką ilość śmietany, będzie miał nieco delikatniejszy smak i jaśniejszy kolor.

Smacznego :) 






1 komentarz:

  1. I to jest sos! a nie jakiś ketchup z sklepu co wygląda jak żel, a pomidorami to nie smakują one już od ładnych kilkunastu lat

    OdpowiedzUsuń

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger