ZIELONE SLEDZIE PANIEROWANE



ZIELONE ŚLEDZIE PANIEROWANE, wspaniałe w połączeniu z sałatką z selera z jabłkiem i orzechami oraz ziemniakami. Idealne danie na piątkowy obiad. Polecam przepis!


SKŁADNIKI:
  • 8 świeżych, niesolonych śledzi
  • 4 duże cebule
  • oliwa lub olej
  • sól
  • pieprz
  • szczypta przyprawy ziołowej
  • mąka
  • jajka i bułka tarta do panierowania

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Odfiletowane, pozbawione głów śledzie, obsuszamy, posypujemy przyprawami i układamy w kamiennym garnku, przekładając pokrojonymi w grube krążki plasterkami cebuli. Odstawiamy w chłodne miejsce (można do następnego dnia).

Krok 2.
Na godzinę przed planowanym podaniem potrawy, wyjmujemy filety z cebuli, obsuszamy, panierujemy w mące, roztrzepanych jajkach i tartej bułce. Smażymy na gorącym, tzw. głębokim tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Przekładamy na wygrzany półmisek i stawiamy w ciepłym miejscu.

Krok 3.
Na pozostałym ze smażenia tłuszczu, rumienimy z obu stron krążki cebuli (te, którymi filety były przełożone). Obkładamy nimi filety, całość lekko oprószamy przyprawą ziołową lub posypujemy zieleniną.
Podajemy z ziemniakami oraz surówką z selera z jabłkami i orzechami.

Smacznego :) 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger