ZUPA Z SZYNKI


Dzisiaj na obiad proponuję wyśmienitą, szybką i niezwykle prostą w przygotowaniu ZUPĘ Z SZYNKI. Ilość składników podaję na dwie porcje zupy. Polecam!


SKŁADNIKI:
  • plaster gotowanej szynki z tłuszczykiem (10dag)
  • cebula
  • łyżeczka przyprawy typu 'jarzynka'
  • 2 płaskie łyżki suchego ryżu
  • łyżka masła
  • łyżka posiekanej zieleniny
  • sól
  • pieprz
  • łyżka oliwy


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Ryż płuczemy na sicie pod zimną wodą. W garnku rozgrzewamy masło. Na gorące, spienione masło wsypujemy opłukany ryż i zasmażamy, często mieszając.

Krok 2.
Gdy ryż nabierze złocistego koloru, zalewamy go 2 szklankami wody, dodajemy przyprawę i gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości.

Krok 3.
Cebulę i szynkę drobno siekamy.

Krok 4.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę i podsmażamy.

Krok 5.
Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojoną szynkę. Wszystko chwilę razem podsmażamy.

Krok 6.
Podsmażoną cebulę i szynkę dodajemy do gotującego się ryżu i trzymamy na ogniu nie dłużej niż 5 minut. Składniki powinny być miękkie ale nierozgotowane.

Zupę, gdy trzeba, lekko doprawiamy do smaku, uważając, aby nadmiar przypraw nie przytłumił niepowtarzalnego smaku i aromatu szynki.
Zupę podajemy posypaną zieleniną.

Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger