ZUREK Z BIALA KIELBASA


Dzisiaj proponuję aromatyczny i wspaniały w smaku ŻUREK, który idealnie sprawdza się również na świątecznym stole. Smak żurku można wzbogacić we własne upodobania kulinarne, dodając do niego nasiona kminku, pieprz ziołowy, lubczyk suszony etc.  Polecam!


SKŁADNIKI:
  • 60 dag białej, surowej kiełbasy
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • 2 ząbki czosnku
  • kapelusz suszonego grzybka
  • 2 szklanki zakwasu na żur
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Na spodzie garnka układamy białą kiełbasę, zalewamy 6 szklankami wody, dodajemy przyprawy, kapelusz grzybka, ząbki czosnku, stawiamy na małym ogniu (od chwili kiedy woda zacznie "mrugać", gotujemy jeszcze przez 15 minut lub, jeśli kiełbasa jest grubsza, 5 minut dłużej.

Krok 2.
Kiełbasę wyjmujemy i trzymamy w cieple, wywar cedzimy, zagotowujemy i, cały czas mieszając, dolewamy zakwas, dalej gotujemy trzymając na ogniu przez kilka minut. Jeżeli żur jest mało kwaskowy, dolewamy dodatkową ilość zakwasu, aż uzyskamy odpowiedni smak.
  
Krok 3.
Żur przyprawiamy majerankiem, dodajemy pokrojoną w krążki kiełbasę, cząstki ugotowanych na twardo jajek oraz posiekany grzybek. Gdy potrzeba, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
   Zupę trzymamy w cieple przez 30 minut.
Taki żurek można również podać z  ziemniakami polanymi skwareczkami ze świeżej słoniny i posypanymi zieleniną.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger