FILETY Z DROBIU W CIESCIE


Wspaniałe, rozpływające się w ustach mięso i chrupiąca, pyszna panierka - takie są właśnie FILETY Z DROBIU W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM. Po udanej  RYBIE W CIEŚCIE >>> , teraz pora na kurczaka :) Danie świetnie smakuje z majonezem lub sosem tatarskim, a z ziemniakami i sezonową sałatką stanowi świetny pomysł na obiad. Polecam!



------------------------------------------
Liczba porcji : 4
Czas przygotowania : 40 minut
------------------------------------------

SKŁADNIKI:
  • 800g filetów z kurczaka lub indyka
  • 120g mąki na ciasto naleśnikowe
  • 1 jajko
  • 150ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka oleju
  • sól
  • pieprz 
  • mąka do panierowania filetów
  • tłuszcz do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Mąkę (120g) mieszamy z mlekiem, olejem i szczyptą soli, wbijamy jajko, ciasto lekko ubijamy i odstawiamy na 15 minut.

Krok 2.
Filety dokładnie oczyszczamy, płuczemy i osuszamy .

Krok 3.
Mięso kroimy na plastry grubości 1cm, wkładamy między dwa kawałki folii i delikatnie rozbijamy płaską stroną tłuczka, usuwamy folię. 

Krok 4.
Mięso oprószamy solą oraz pieprzem, obtaczamy w mące - nadmiar mąki otrzepujemy.

Krok 5.
Na patelni rozgrzewamy warstwę tłuszczu grubości 1cm. Obtoczone w mące filety  maczamy w cieście naleśnikowym, pozwalamy aby nadmiar ciasta odciekł, kładziemy na tłuszczu, smażymy na złoty kolor z obu stron, osączamy z tłuszczu i podajemy z majonezem, sosem tatarskim lub sosem chilli.

Smacznego :) 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger