LUKSUSOWA WATROBKA


 
Wspaniałe, pyszne danie z WĄTRÓBKI z zasmażaną cebulą. Przygotowanie wątróbki  naprawdę może być łatwe, tak przygotowana jest chyba najlepszą jaką do tej pory dane było mi próbować! Wspaniale smakuje z ziemniakami puree oraz surówką z kapusty pekińskiej z pomidorami, ogórkiem i pokrojoną w drobną kostkę papryką - polane sosem na bazie oliwy z oliwek, ulubionych ziół i przypraw oraz posypana koperkiem. Polecam!


WĄTRÓBKA Z ANANASAMI









Zobacz również :  Wątróbka z ananasami
 
--------------------------------

Liczba porcji : 4
Czas przygotowania : 45 minut
--------------------------------

SKŁADNIKI:
  • 600g wątróbki
  • 150g cebuli (waga po obraniu)
  • oliwa i masło (pół na pół)
  • szklanka esencjonalnego rosołu
  • mleko do wymoczenia wątróbki
  • sól
  • pieprz
  • szczypta przyprawy ziołowej lub 1/2 łyżeczki majeranku

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Dokładnie oczyszczoną wątróbkę kroimy w plastry, moczymy w mleku.


Krok 2.
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, gdy się zeszkli, przekładamy do garnka z grubym dnem.

Krok 3.
Uzupełniamy tłuszcz na patelni i smażymy odsączone i dokładnie osuszone wątróbki, rumieniąc je z obu stron.

*ważne jest, aby wątróbki dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie rozgrzany tłuszcz będzie bardzo 'pryskał' z patelni!

Krok 4.
Gotowe wątróbki przekładamy do garnka z cebulą, podlewamy bulionem i całość dusimy na niewielkim ogniu przez około 15 minut.
Doprawiamy do smaku.

   *gdy powstały sos będzie zbyt wodnisty, możemy go zagęścić niewielką ilością mąki ziemniaczanej rozrobionej w minimalnej ilości zimnej wody.


Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko lub ziemniakami puree oraz z sezonową, lekką w smaku surówką.

Smacznego :)

Wypróbuj także inne wspaniałe pomysły na obiad dla całej rodziny>>> 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger