POTRAWKA Z INDYKA - szybki i prosty przepis


www.e-ksiazkakucharska.pl
Potrawka z indyka fot. Moja Książka Kucharska

Potrawka z indyka


Potrawka z indyka z warzywami


Szybki i prosty przepis na potrawkę z indyka z warzywami, w delikatnym sosie śmietanowym. Idealny pomysł na szybki, tani i pyszny obiad dla całej rodziny. 


Potrawka z indyka - wypróbowany i najlepszy przepis. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Polecam!


Jak zrobić potrawkę z indyka - przepis, składniki i przygotowanie.

Oto składniki na potrawkę z indyka w sosie śmietanowym z warzywami


-------------------------------
Czas przygotowania : 35 minut
Liczba porcji : 4
-------------------------------


SKŁADNIKI:

  • 1,2kg filetów z piersi z indyka

  • 4 duże cebule

  • 4 marchewki

  • 1/4 selera

  • 5 łyżek masła

  • 250g kaszy jęczmiennej

  • 2 łyżki oliwy

  • 50g rodzynek

  • 50g migdałów bez skórki

  • skórka starta z jednej pomarańczy

  • 1 łyżka mąki

  • pieprz

  • sól


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Obraną, pokrojoną w kostkę cebulę rumienimy na 2 łyżkach masła.

Krok 2.
Marchew oraz seler obieramy i kroimy na kawałki.

Krok 3.
Filety z indyka płuczemy, osuszamy i rumienimy ze wszystkich stron na 2 łyżkach masła (w całości).

Krok 4.
Do garnka z grubym dnem wkładamy zrumienione mięso, zalewamy 1 litrem wody, dodajemy pokrojoną marchewkę, seler oraz połowę podsmażonej cebuli, gotujemy pod przykryciem 1 godz.  30 minut na wolnym ogniu.

Krok 5.

Mięso wyjmujemy z wywaru, studzimy, kroimy na kawałki.

Krok 6.

Wywar przecedzamy mocno odciskając warzywa - marchew kroimy w kostkę, będzie jeszcze potrzebna do sosu.

Krok 7.

Przygotowujemy kaszę:  migdały siekamy, rodzynki płuczemy. Kaszę płuczemy pod zimną wodą, chwilę smażymy na oliwie, zalewamy 500ml wywaru z mięsa i warzyw, dodajemy rodzynki, migdały oraz pozostałą cebulę i gotujemy około 20 minut.

Krok 8.

Mąkę smażymy na pozostałym maśle, gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza, wlewamy pozostały wywar i gotujemy 10 minut, mieszając dodajemy skórkę pomarańczową, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy mięso i marchew, podgrzewamy i podajemy z kaszą oraz sezonową surówką.

Smacznego :)



www.e-ksiazkakucharska.pl


potrawka z indyka fot. Moja Książka Kucharska

 

2 komentarze:

  1. Pyszne, proste :) nic dodać nic ująć.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA3 grudnia 2013 14:17

      Tak, to prawda :) Polecam i pozdrawiam :)

      Usuń

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger