POTRAWKA Z INDYKA


Dzisiaj na obiad na moim stole zagościła POTRAWKA Z INDYKA z ryżem na sypko oraz surówką z marchewki z jabłkiem. Polecam!








-------------------------------
Czas przygotowania : 35 minut
Liczba porcji : 4
-------------------------------
SKŁADNIKI:
  • 1,2kg filetów z piersi z indyka
  • 4 duże cebule
  • 4 marchewki
  • 1/4 selera
  • 5 łyżek masła
  • 250g ryżu
  • 2 łyżki oliwy
  • 50g rodzynek
  • 50g migdałów bez skórki
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • 1 łyżka mąki
  • pieprz
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Obraną, pokrojoną w kostkę cebulę rumienimy na 2 łyżkach masła.

Krok 2.
Marchew oraz seler obieramy i kroimy na kawałki.

Krok 3.
Filety z indyka płuczemy, osuszamy i rumienimy ze wszystkich stron na 2 łyżkach masła.

Krok 4.
Do garnka z grubym dnem wkładamy zrumienione mięso, zalewamy 1 litrem wody, dodajemy pokrojoną marchewkę, seler oraz połowę podsmażonej cebuli, gotujemy pod przykryciem 1 godz.  30 minut na wolnym ogniu.

Krok 5.
Mięso wyjmujemy z wywaru, studzimy, kroimy na kawałki.

Krok 6.
Wywar przecedzamy mocno odciskając warzywa.

Krok 7.
Przygotowujemy ryż:  migdały siekamy, rodzynki płuczemy. Ryż płuczemy pod zimną wodą, smażymy na oliwie, aż stanie się przeźroczysty, zalewamy 500ml wywaru z mięsa i warzyw, dodajemy rodzynki, migdały oraz pozostałą cebulę i gotujemy około 20 minut.

Krok 8.
Mąkę smażymy na pozostałym maśle, gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza, wlewamy pozostały wywar i gotujemy 10 minut, mieszając dodajemy skórkę pomarańczową, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy mięso, podgrzewamy i podajemy z ryżem oraz sezonową surówką.

Smacznego :)






 

2 komentarze:

  1. Pyszne, proste :) nic dodać nic ująć.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA3 grudnia 2013 14:17

      Tak, to prawda :) Polecam i pozdrawiam :)

      Usuń

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger