SCHAB Z KMINKIEM



SCHAB PIECZONY Z KMINKIEM

Wspaniałe, aromatyczne i rozpływające się wręcz w ustach mięso, taki jest właśnie SCHAB PIECZONY Z KMINKIEM. Bardzo proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe, w którym oprócz wspomnianego wcześniej mięsa, mieszczą się również ziemniaki oraz cebula, które razem z kminkiem tworzą idealną i wyjatkową całość na  niedzielny obiad lub stół świąteczny. 


-------------------------------------
Liczba porcji : 4-6
Czas przygotowania : 2 godziny
-------------------------------------

SKŁADNIKI:
  • 1,2kg schabu bez kości
  • 1,2kg ziemniaków
  • 2 łyżki masła lub dobrej oliwy
  • 4 duże cebule
  • 1 łyżeczka kminku całego (np.: marki Tesco)
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

SCHAB PIECZONY Z KMINKIEM
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Mięso wycieramy skropioną octem ściereczką, nacieramy solą, świeżo zmielonym pieprzem i rumienimy na maśle lub oliwie ze wszystkich stron.

* schab powinien być dobrze obsmażony z każdej strony (skórka powinna być wręcz chrupiąca, złocisto-brązowa), dzięki temu zachowa soczystość i miękkość po upieczeniu.



Krok 2.
Obsmażony schab przekładamy do naczynia żaroodpornego z przykrywką i posypujemy kminkiem np.: marki Tesco.

Krok 3.
Na pozostałym maśle smażymy pokrojoną w plastry cebulę i dodajemy do mięsa.

Krok 4.
Na patelnię wlewamy 3-4 łyżki wody, gotujemy, zeskrobując przypieczone drobiny mięsa - to w nich jest najwięcej wspaniałego aromatu  oraz smaku. Przelewamy płyn do naczynia ze schabem i cebulą, przykrywamy i pieczemy około 30 minut w 200 stopniach.

*Staramy się nie podnosić pokrywy naczynia, aby mięso nie wysychało.

Krok 5.
Ziemniaki obieramy, płuczemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy 15 minut. Następnie odcedzamy i wkładamy do mięsa - pieczemy kolejne 45 minut w temperaturze 200 stopni.

Krok 6.
Po około 45 minutach wyłączamy piekarnik i pozostawiamy mięso jeszcze na 15 minut, aby 'odpoczęło'.

Gotowy schab kroimy na plastry, polewamy wytworzonym podczas pieczenia sosem i podajemy z ziemniakami. 

Smacznego :)


SCHAB PIECZONY Z KMINKIEM

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger