WATROBKA Z CURRY


Wspaniała WĄTRÓBKA Z CURRY, doskonała na przekąskę lub na obiad, podana z ziemniakami i lekką, sezonową sałatką. Polecam!






-------------------------------------

Liczba porcji : 6
Czas przygotowania : 30 minut
-------------------------------------

SKŁADNIKI:
  • 50 dag wątróbki cielęcej lub drobiowej ( z wątróbki wieprzowej danie nie będzie tak smaczne)
  • 6 ząbków czosnku
  • 6 cebul
  • 2 szklanki rosołu (może być z koncentratu)
  • olej
  • 3 płaskie łyżeczki przyprawy curry
  • odrobina mielonego chilli
  • szklanka śmietany kremówki
  • ogórek i pomidor do dekoracji
 *do dekoracji możemy również użyć liści selera naciowego


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Wątróbkę dokładnie oczyszczamy - cielęcą kroimy w 6 zgrabnych plastrów.

Krok 2.
4 cebule kroimy w cienkie półplasterki, pozostałe oraz czosnek drobno siekamy i łączymy z przyprawami curry i chilli.

Krok 3.
Na patelni rozgrzewamy olej, rumienimy półplasterki cebuli, dodajemy cebulę posiekaną z przyprawami i czosnkiem, smażymy razem przez 3 minuty, często mieszamy.

Krok 4.
Całość odgarniamy na brzeg patelni, jeżeli trzeba, uzupełniamy tłuszcz i obsmażamy porcje wątróbki rumieniąc je ze wszystkich stron . Całość podlewamy rosołem, przykrywamy i dusimy przez 3 minuty na niewielkim ogniu.

Krok 5.
Następnie wlewamy śmietanę, mieszamy sos, całość podgrzewamy (uważamy, aby nie zagotować), wykładamy na wygrzane talerze przybrane plasterkami pomidora i ogórka. Możemy także położyć liście selera naciowego. 



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger