ZIEMNIACZANE KNEDELKI
ZIEMNIACZANE KNEDELKI, a w środku farsz z sera białego oraz żółtego, świetnie smakują polane zrumienioną cebulą lub skwarkami ze świeżej słoniny. Polecam!
---------------------------------------
Liczba porcji : 4
Czas przygotowania : 60 minut
---------------------------------------
SKŁADNIKI:
- 8 średniej wielkości ugotowanych ziemniaków
- 2 żółtka
- szklanka+2 kopiaste łyżki mąki pszennej
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- szczypta mielonego imbiru
- 200g dobrze odciśniętego białego sera twarogowego
- 2 kopiaste łyżki utartego, żółtego sera
- duża cebula
- oliwa do zasmażania cebuli
- sól
- biały pieprz
- żółtko lub małe jajko
Krok 1.
Przygotowujemy farsz: cebulę drobno siekamy i lekko rumienimy na oliwie, często mieszając.
Krok 2.
Gdy cebula przestygnie, rozcieramy ją z serem białym, dodajemy utarty żółty ser, żółtko oraz przyprawy.
*farsz powinien być pikantny o wyraźnym, serowym smaku.
Krok 3.
Przygotowujemy ciasto: dobrze utarte ziemniaki łączymy z żółtkami, dodajemy obie mąki, sól, imbir - ciasto zagniatamy jak na kopytka.
Krok 4.
Na posypanej mąką stolnicy toczymy gruby wałek, kroimy w niezbyt grube plastry, każdy z nich rozpłaszczamy, nakładamy porcję farszu, dokładnie zlepiamy i układamy -miejscem zlepionym do dołu - na stolnicy.
Krok 5.
Uformowane knedelki oprószamy mąką, gdy trzeba raz jeszcze formujemy w dłoniach i wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę.
Knedelki gotujemy na średnim ogniu- od czasu kiedy wypłyną przez około 3 minuty.
Podajemy gorące, polane zrumienioną cebulą lub skwareczkami ze świeżej słoniny.
Smacznego :)
Kradnę taki talerz knedelków - mniam! ;)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo i smacznego! :) Dziękuję za komentarz, pozdrawiam ciepło :)
Usuń