ZUPA KOPERKOWA Z KURCZAKIEM


 
Wspaniała ZUPA KOPERKOWA Z KURCZAKIEM. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu, a dodatkowo bardzo pożywna. Polecam!




------------------------------------

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania : 50 minut
------------------------------------
SKŁADNIKI:
  • pierś i dwa skrzydełka z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 ziemniak
  • 2 kopiaste łyżki posiekanego koperku
  • 1 kopiasta łyżka przyprawy typu 'Jarzynka'
  • 1/2 szklanki mleka
  • /2 szklanki śmietany
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Zagotowujemy 1 litr wody z dodatkiem 'Jarzynki', wrzucamy opłukane porcje kurczaka, gotujemy 30 minut.

Krok 2.
Obieramy i płuczemy warzywa. Marchewkę ścieramy na tarce z dużymi oczkami, ziemniaka w niewielką kostkę. Wrzucamy do wywaru z mięsem i gotujemy  do 10 minut.


*gdy zbyt dużo wody wyparuje, uzupełniamy wrzątkiem.

Krok 3.
Miękkie mięso wykładamy na deskę, skrzydełka obieramy ze skóry, oddzielamy kości, całe mięso kroimy w kostkę i dodajemy do rosołu, doprawiamy do smaku, zagotowujemy.

Krok 4.
Do zupy dodajemy rozprowadzoną w mleku mąkę ziemniaczaną, zagotowujemy jeszcze raz i trzymamy na ogniu, aż mąka straci smak surowizny.

Krok 5.
Zupę zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekany koperek i spienioną śmietanę.

Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko lub z duszonymi ziemniakami, polanymi zrumienionym masłem.

Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger