ZUPA Z BROKULOW


 
Niezwykle szybka i prosta w przygotowaniu ZUPA BROKUŁOWA,  a w smaku wyborna. Po raz kolejny przyznaję, iż 'rzeczy proste są najbardziej niezwykłe', przykładem jest tu ta wyśmienita zupa z brokułów. Polecam!


SKŁADNIKI:
  • 4 szklanki wywaru z jarzyn lub delikatnego rosołu z drobiu
  • 3 niezbyt duże ziemniaki
  • 3 średniej wielkości główki świeżych brokułów
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • utarty, żółty ser (najlepszy o pikantnym smaku)
ewentualne dodatki:
  • posiekany koperek
  • posiekana natka pietruszki
  • małe zrumienione grzanki
  • zasmażane ziemniaki z cebulą i skwarkami

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Ziemniaki drobno kroimy, wrzucamy do gorącego wywaru, dodajemy różyczki brokułów, całość gotujemy około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.

Krok 2.
Zdejmujemy z ognia i przecieramy zupę przez sito, rozdrabniamy w malakserze lub bezpośrednio w garnku miksujemy blenderem.

Krok 3.
Zupę doprawiamy do smaku, dodajemy dokładnie spienioną śmietanę i podgrzewamy, uważając, aby się nie zagotowała.
Gorącą zupę rozlewamy na talerze, posypujemy tartym serem i od razu podajemy.

Dodatkiem może być posiekany koperek lub natka pietruszki, grzanki oraz ziemniaki z cebulką i skwarkami.

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger