CHRUPIACA PRZEKASKA


CHRUPIĄCE KĄSKI, to delikatny kurczak w chrupiącej panierce. Mięso wcześniej nacieramy przyprawami dzięki temu jego smak jest bardziej wyrazisty, a całość staje się przez to bardziej aromatyczna. Chrupiące kąski podajemy ze słodkim sosem chilli, keczupem lub innym ulubionym sosem. Takie kąski możemy również przygotować na obiad - podajemy je wówczas z ryżem i lekką, sezonową sałatką. Polecam!


SKŁADNIKI:
  • 500g mięsa z piersi kurczaka
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka przyprawy do gyrosa
  • 1/2 filiżanki dobrej oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  • bułka tarta do panierowania + przyprawa curry (nada smakowitego koloru i aromatu)

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Do miseczki z oliwą dodajemy oregano, przyprawę do gyrosa sól oraz pieprz, mieszamy, odstawiamy na 5 minut, aby smaki dobrze się połączyły.

Krok 2.
Mięso dokładnie oczyszczamy z wszelakich kostek, żyłek i błonek, kroimy na niewielkie kawałeczki ( ok. 3cm), dokładnie nacieramy przygotowaną wcześniej marynatą.

*dobrze będzie jeżeli odstawimy mięso z przyprawami w chłodne miejsce  na przynajmniej 30 minut.

Krok 3.
Kawałki kurczaka panierujemy w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej wymieszanej z niewielką ilością przyprawy curry.

Krok 4.
Kąski układamy na ruszcie do grillowania, wkładamy do nagrzanego piekarnika, poziom niżej wkładamy blachę, aby nie zabrudzić piekarnika i pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach.

Chrupiące kąski podajemy jako przekąskę z ulubionym sosem lub na obiad, z ryżem i sezonową sałatką.

Smacznego :)





1 komentarz:

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger