ESKALOPKI Z DROBIU W GYROSIE
ESKALOPKI Z DROBIU W GYROSIE to mięso np. z kurczaka marynowane w przyprawie do gyrosa oraz posiekanej natce pietruszki, co nadaje mu niepowtarzalny smak, świeżość i aromat. Na koniec panierowany w jajku i bułce tartej, dzięki czemu mięso zachowuje soczystość i miękkość. Mięso można obtoczyć w samej mące krupczatce, takie również smakuje wyśmienicie. Najlepiej smakuje z frytkami i sezonową sałatką. Polecam!
------------------------------------
Liczba porcji : 4
Czas przygotowania : 25 minut*
------------------------------------
*oprócz czasu na marynowanie mięsa
SKŁADNIKI:
- 800g filetów z drobiu
- jajko
- bułka tarta i mąka krupczatka (pół na pół ) do panierowania
- tłuszcz do smażenia
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 filiżanki dobrej oliwy
- 2 łyżki przyprawy do gyrosa
- sól
- pieprz
Zobacz również : eskalopki z kurczaka >>>
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Przygotowujemy marynatę: w miseczce mieszamy posiekaną natkę pietruszki, przyprawę do gyrosa, sól, pieprz oraz oliwę.
Krok 2.
Z filetów usuwamy resztki tłuszczu, błon i chrząstek, mięso płuczemy, osuszamy, kroimy na plastry grubości 5mm (eskalopki), nacieramy marynatą, odstawiamy w chłodne miejsce na min. 30 minut.
Krok 3.
Zamarynowane eskalopki wkładamy kolejno do miski z roztrzepanym jajkiem (nadmiar niech spłynie), następnie do miski z panierką, obtaczamy, nadmiar strząsamy.
*eskalopki możemy również panierować w samej mące krupczatce.
Krok 4.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, kładziemy eskalopki i smażymy z obu stron po 1-2 minuty, rozkładamy je na wygrzanych talerzach.
Podajemy z frytkami lub ziemniakami puree oraz lekką, sezonową sałatką, całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza