ESKALOPKI Z DROBIU W GYROSIE

ESKALOPKI Z DROBIU W GYROSIE to mięso np. z kurczaka marynowane w przyprawie do gyrosa oraz posiekanej natce pietruszki, co nadaje mu niepowtarzalny smak, świeżość i aromat. Na koniec panierowany w jajku i bułce tartej, dzięki czemu mięso zachowuje soczystość i miękkość. Mięso można obtoczyć w samej mące krupczatce, takie również smakuje wyśmienicie. Najlepiej smakuje z frytkami i sezonową sałatką. Polecam!


------------------------------------
Liczba porcji : 4
Czas przygotowania : 25 minut*
------------------------------------

*oprócz czasu na marynowanie mięsa

SKŁADNIKI:
  • 800g filetów z drobiu
  • jajko
  • bułka tarta i mąka krupczatka (pół na pół ) do panierowania
  • tłuszcz do smażenia
marynata:
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 filiżanki dobrej oliwy
  • 2 łyżki przyprawy do gyrosa
  • sól
  • pieprz

Zobacz również : eskalopki z kurczaka >>>

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Przygotowujemy marynatę: w miseczce mieszamy posiekaną natkę pietruszki, przyprawę do gyrosa, sól,  pieprz oraz oliwę. 

Krok 2.
Z filetów usuwamy resztki tłuszczu, błon i chrząstek, mięso płuczemy, osuszamy, kroimy na plastry grubości 5mm (eskalopki), nacieramy marynatą, odstawiamy w chłodne miejsce na min. 30 minut.

Krok 3.
Zamarynowane eskalopki wkładamy kolejno do miski z roztrzepanym jajkiem (nadmiar niech spłynie), następnie do miski z panierką, obtaczamy, nadmiar strząsamy.

*eskalopki możemy również panierować w samej mące krupczatce.

Krok 4.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, kładziemy eskalopki i smażymy z obu stron po 1-2 minuty, rozkładamy je na wygrzanych talerzach.

Podajemy z frytkami lub ziemniakami puree oraz lekką, sezonową sałatką, całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger