FILET Z INDYKA W POMARANCZY



Delikatne, rozpływające się w ustach i niezwykle aromatyczne mięso - taki jest właśnie FILET Z INDYKA W POMARAŃCZY. Najlepiej smakuje z ziemniakami z wody, obficie posypanymi koperkiem oraz sezonową, lekką sałatką. Polecam!


-----------------------------------

Liczba porcji : 4-6
Czas przygotowania : 30 minut*
-----------------------------------
*oprócz czasu na marynowanie mięsa

SKŁADNIKI:
  • 1 kg zgrabnego filetu z indyka
  • 1/2 pomarańczy pokrojonej w plastry
  • 2 jajka
  • bułka tarta do panierowania
  • tłuszcz do smażenia
 marynata:
  • 1/2 filiżanki dobrej oliwy
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 1 płaska łyżeczka oregano
  • szczypta rozmarynu
  • 2 łyżki przyprawy do gyrosa
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE: 

Krok 1.
Filet oczyszczamy z błonek i kostek, myjemy, wycieramy skropioną octem ściereczką.

Krok 2.
Mięso kroimy w plastry (ok. 6 szt.), delikatnie rozbijamy drewnianym (ważne!) tłuczkiem.

Krok 3.
Przygotowujemy marynatę: do miseczki z oliwą dodajemy przyprawę do gyrosa, odrobinę rozmarynu, oregano,sok z pomarańczy, doprawiamy solą i pieprzem (ewentualnie), mieszamy, odstawiamy na 5 minut.

Krok 4.
Mięso dokładnie smarujemy przygotowaną marynatą, obkładamy plasterkami pomarańczy, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na min. 2 godziny.

Krok 4.
Zamarynowane kotlety panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złocistobrązowy kolor.

Podajemy z ziemniakami z wody lub frytkami oraz lekką, sezonową sałatką. Obficie posypujemy zieleniną.

Smacznego :) 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger