KOTLETY POZARSKIEGO


Dzisiaj proponuję genialne danie na obiad - KOTLETY POŻARSKIEGO. Są naprawdę wspaniałe! Będą znikały z talerza zanim jeszcze zostaną podane na stół. Mięso drobiowe, a do tego drobno posiekany, pachnący koperek, przyprawy oraz piana ubita z białek, dzięki której kotleciki są bardzo puszyste i delikatne. Wspaniałe danie na obiad dla całej rodziny; kotlety świetnie smakują np.: z ziemniakami oraz surówką z marchewki i jabłka. Można je również podać z  np.: sosem chilli lub keczupem. Polecam!


--------------------------------------
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 40 minut
--------------------------------------

SKŁADNIKI:
  • 600g mięsa z drobiu
  • 2-3 kopiaste łyżki bułki tartej
  • 100ml mleka
  • 2 jajka + 1 jajko do panierowania
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz
  • mąka i bułka tarta do panierowania kotletów
  • tłuszcz do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Bułkę tartą moczymy w mleku, po namoczeniu mielimy razem z mięsem.

Krok 2.
Dwa żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.

Krok 3.
Mięso mieszamy z 2 żółtkami i koperkiem, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy z ubitymi białkami.

Krok 4.
Nabieramy łyżką masę, z pomocą drugiej łyżki formujemy z niej owalne kotlety, kładziemy je na talerzu z mąką, obtaczamy je w niej, następnie panierujemy w jajku roztrzepanym z 1 łyżką wody i w tartej bułce.

Krok 5.
Gotowe kotleciki smażymy na tłuszczu na rumiany kolor, następnie dosmażamy na niewielkim ogniu po 5 minut z jednej i drugiej strony.

Kotleciki podajemy z ziemniakami i sezonową sałatką lub z kalafiorem albo zielonym groszkiem i sosem grzybowym.

Smacznego :)






2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA16 stycznia 2014 12:54

      I takie właśnie są :) Polecam!
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger