KRUPNIK SPISKI

KRUPNIK SPISKI to zupa wywodząca się z kuchni Podhala, z pobliskiego regionu Spisz. Kuchnia Podhalańska bazowała przede wszystkim na ziemniakach, mące i kapuście. Bardzo popularne dla tego regionu są rozmaite kluski przyrządzane z ziemniaków- na Podhalu znane jako kluski scykane (z utartych surowych ziemniaków), na Spiszu zwane hałuskami, a w Pieninach gałuskami. Polecam dzisiaj Krupnik spiski, wspaniały w smaku i bardzo aromatyczny, idealny na obiad dla całej rodziny.



SKŁADNIKI:
  • 1,5 litra wody
  • 2 skrzydełka (opcjonalnie)
  • 3 łyżki kaszy jęczmiennej grubej
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • plaster selera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 ziemniaki
  • sól
  • pieprz
  • kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • 1 płaska łyżeczka majeranku
  • posiekana natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Marchew, pietruszkę i seler obieramy, płuczemy, ścieramy na tarce z dużymi oczkami.
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę.

Krok 2.
Wkładamy do garnka rozdrobnione wcześniej warzywa, dodajemy skrzydełka, wsypujemy kaszę, wszystko zalewamy wrzącą wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy, aż kasza będzie miękka.
Wyjmujemy skrzydełka i oddzielamy mięso od kości, rozdrobnione mięso dodajemy ponownie do zupy.

Krok 3.
Cebulę siekamy, zasmażamy na maśle, dodajemy posiekany czosnek, chwilę smażymy (uważamy aby czosnek się nie zarumienił), po czym dodajemy mąkę, energicznie rozprowadzamy i zaciągamy zasmażką zupę. Doprawiamy do smaku.

Gotowy krupnik posypujemy na talerzach posiekaną natką pietruszki.

Smacznego :)

Zobacz również przepis na KARTOFLANKĘ Z ZACIERKAMI>>



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger