SERNIK WIEDENSKI

Wspaniały przepis na przepyszny i zawsze udany SERNIK WIEDEŃSKI. Przepis pochodzi ze strony: www.mojewypieki.com . Przepisy od Pani Doroty są niezawodne, a wypieki wręcz cudowne. Pozdrawiam serdecznie autorkę i podaję oryginalny przepis na sernik wiedeński z www.mojewypieki.com.


SKŁADNIKI:
  • 1000 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 
  • 5 jajek
  • 100 g masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub pomarańczowego*
  • opcjonalnie - bakalie np. smażona skórka pomarańczowa, rodzynki



Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

Mąki przesiać.

W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Stopniowo dodawać twaróg, dalej ucierając. Wmieszać obie mąki, ekstrakty, na końcu (ewentualnie) dodać bakalie. Masę przełożyć do formy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno).

Piekarnik rozgrzać do temperatury 170ºC. Włożyć do niego sernik i od razu zmniejszyć temperaturę do 150ºC, następnie piec przez kolejne 1,5 godziny, najlepiej bez termoobiegu. Studzić przy lekko uchylonym piekarniku, by nie narażać go na gwałtowną zmianę temperatury. Schłodzić przez kilka godzin.



Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 50 g masła

Nad parą wodną roztopić czekoladę razem z masłem. Wymieszać delikatnie do gładkości. Ozdobić sernik.


* zamiast można użyć aromatu waniliowego lub pomarańczowego


Smacznego :-).




2 komentarze:

  1. Piękny Ci wyszedł, taki kremowy i delikatny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA3 stycznia 2014 15:59

      Polecam ten przepis na sernik - jest niezawodny :) Dziękuję za miły komentarz i pozdrawiam :)

      Usuń

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger