SZNYCELKI Z RYBY Z IMBIREM

Filet z białej ryby, orzeźwiająca pietruszka, zioła z nutką aromatu mielonego imbiru - tak w skrócie można opisać wspaniałe SZNYCELKI Z RYBY. Tak przygotowane kotleciki zachwycą wszystkich domowników - nawet tych, którzy nie przepadają za rybą.  Sznycelki z ryby świetnie smakują z ziemniakami z wody, obficie posypanymi koperkiem i surówką z marchewki oraz jabłka. Polecam!


-----------------------------------
Liczba porcji : 10 sztuk
Czas przygotowania : 60 minut
-----------------------------------

SKŁADNIKI:
  • 800g filetów z białej ryby 
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 kopiaste łyżki bułki tartej
  • 1/2 (nawet trochę mniej) szklanki ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 1 niewielka cebula
  • 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 płaska łyżeczka oregano
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta do panierowania
  • tłuszcz do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Filety z ryby dokładnie oczyszczamy, jeżeli są ze skórą, to ją usuwamy, filety myjemy, mielimy w maszynce do mięsa lub rozdrabniamy w malakserze.


Krok 2.

Cebulę obieramy, drobno siekamy.

Krok 3.
W misce mieszamy rozdrobnione mięso, posiekaną cebulę, dodajemy jajko, namoczoną w ciepłym mleku bułkę tartą, wsypujemy posiekaną natkę pietruszki, przyprawy oraz zioła, wrabiamy na gładką, jednolitą masę.

Krok 4.
Dokładnie wyrobioną masę dzielimy na 10 równych części, formujemy zgrabne sznycelki, każdego panierujemy w bułce tartej. 
Gotowe kotleciki smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złotobrązowy kolor, trzymamy pod przykryciem w cieple jeszcze przez 10 minut.

Podajemy z ziemniakami z wody lub puree oraz ulubioną surówką, obficie posypujemy koperkiem.

Smacznego :)



1 komentarz:

  1. Uwielbiam ryby, w takiej postaci jeszcze nie próbowałem, na pewno przygotuję te sznycelki :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger