ZUPA JARZYNOWA - z kurczakiem, przepis

www.e-ksiazkakucharska.pl
Zupa jarzynowa z kurczakiem fot. Moja Książka Kucharska

Zupa jarzynowa.


Przepis na zupę jarzynową z kurczakiem.


Przepis na pyszną, tradycyjną polską zupę jarzynową z kurczakiem, ziemniakami, marchewką i fasolką szparagową.  Najlepsza zupa jarzynowa, to ta ugotowana ze świeżych i sezonowych warzyw. Oprócz ziemniaków, czy fasolki szparagowej idealne połączenie smakowe daje z groszkiem cukrowym lub kalafiorem. Można wzbogacić jej smak przyprawiając ją szczyptą gałki muszkatołowej, tymiankiem lub lubczykiem. 
Sezon na zupę jarzynową tak naprawdę może trwać przez cały rok. Wybieramy te warzywa, które akurat są dostępne :)

Zupa jarzynowa z kurczakiem - wypróbowany przepis. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go oczywiście :) Polecam!


Jak zrobić pyszną, domową zupę jarzynową - przepis, składniki i przygotowanie.



Oto składniki i przyprawy na zupę jarzynową


SKŁADNIKI:
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • biała część pora , pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 marchew, pokrojona w kostkę
  • 2 ziemniaki, pokrojone w niewielką kostkę
  • garść fasolki szparagowej, pokrojona na mniejsze kawałeczki
  • 1/2 czerwonej papryki, pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1,5-2 litry lekkiego bulionu jarzynowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18%
  • sól
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka przyprawy typu 'jarzynka' (ew.)

Przepis na zupę jarzynową.


PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i obsmażamy filet z kurczaka na rumiano z każdej strony. 
Kiedy filet ładnie się zarumieni, do garnka wlewamy gorący bulion - gotujemy na niewielkim ogniu przez 20 minut.

Krok 2.
Następnie do gotującego się wywaru dodajemy pokrojoną marchew, ziemniaki, pora, fasolkę szparagową i czerwoną paprykę - dalej powoli gotujemy, około 10-12 minut.

Krok 3.
Do zupy dodajemy rozprowadzoną w zimnym mleku lub wodzie mąkę ziemniaczaną, podgrzewamy jeszcze przez 3 minuty i zestawiamy garnek z ognia.

Wyjmujemy filet z kurczaka i kroimy w niewielką kostkę.

Do zupy dodajemy zahartowaną i spienioną śmietanę, mięso z kurczaka i posiekany koperek. Doprawiamy do smaku przyprawami i podajemy.

Zupa jarzynowa - z czym podać?

Oto kilka pomysłów na dodatki do zupy jarzynowej, dzięki którym będzie jeszcze lepsza :)
  • zupa jarzynowa z kromką chrupiącego chleba
  • zupa jarzynowa z lanymi kluskami
  • zupa jarzynowa z makaronem
  • zupa jarzynowa z zacierkami
  • zupa jarzynowa z groszkiem ptysiowym
  • zupa jarzynowa z ryżem
  • zupa jarzynowa z makaronem naleśnikowym
  • zupa jarzynowa z jajkiem sadzonym lub na twardo


Zobacz również propozycje na inne wspaniałe zupy >>




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger