GULASZ KARKOWY Z PIWEM

GULASZ KARKOWY Z PIWEM, czyli miękkie i rozpływające się w ustach mięso, a do tego aromatyczny sos, któremu niebywałego smaku nadaje właśnie piwo. Lubię to danie ponieważ cały obiad mam do przygotowania w jednym garnku i dzięki temu nie trzeba wiele zmywać ;) Polecam!



------------------------------------------------
Liczba porcji : 4
Czas przygotowania : 1 godzina 30 minut
------------------------------------------------

SKŁADNIKI:
  • 800g karkówki
  • 3 duże cebule
  • 50g świeżej słoniny
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • 1/2 łyżeczki kminku całego
  • 2 jagody jałowca
  • 100g chleba razowego (bez skórki)
  • 100ml rosołu (może być z koncentratu)
  • 300ml jasnego piwa
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Słoninę oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę, cebulę siekamy, mięso kroimy na 3cm kawałki i solimy.

Krok 2.
Słoninę smażymy, skwareczki zdejmujemy z patelni, dodajemy mięso, obsmażamy, do mięsa dodajemy posiekaną cebulę, rumienimy. 

Krok 3.
Mięso z cebulą przekładamy do garnka, dodajemy przyprawy, wlewamy rosół i piwo, dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 50 minut.

Krok 4.
Do gulaszu dodajemy pokruszony miąższ chleba razowego, dusimy, mieszając, 10 minut, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec usuwamy liście laurowe.

Gulasz podajemy z kluskami kładzionymi lub kopytkami i ulubioną surówką.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger