PUCHAR BRZOSKWINIOWO-LODOWY

puchar brzoskwiniowo-lodowy

PUCHAR BRZOSKWINIOWO-LODOWY, to bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu deser. Polecam!


SKŁADNIKI:
na 4 porcje

- 8 połówek brzoskwiń z syropu (1 puszka)
- 8 okrągłych biszkoptów
- szklanka śmietany kremowej
- lody waniliowe ( 8 kulek)
- 1 łyżka deserowej, utartej czekolady
- 100 ml dobrego alkoholu np.: brandy
- płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- cukier
- sok z cytryny
- niesłodzona kawa do nasączenia biszkoptów
- bita śmietana





PRZYGOTOWANIE:


Krok 1.
Na spodzie każdego z pucharków układamy po 1 biszkopcie, którego skrapiamy mocną kawą.

Krok 2.
Odsączone z syropu połówki brzoskwiń układamy w pucharkach stroną przeciętą do góry (po 2 połówki w jednym naczyniu).

Krok 3.
Przygotowujemy sos: do soku odsączonego z brzoskwiń dodajemy alkohol, zagotowujemy, łączymy z mąką ziemniaczaną, rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody, zagotowujemy i trzymamy na ogniu przez 1 minutę, by mąka straciła smak surowizny, sos doprawiamy do smaku cukrem oraz sokiem z cytryny, odstawiamy do wychłodzenia.

Krok 4.
Przed podaniem deseru owoce polewamy zimnym sosem, do wgłębień po pestkach wkładamy lodowe kulki, całość przybieramy bitą śmietaną i posypujemy utartą czekoladą.

Smacznego :)


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger