TORT SACHERA

Bardzo czekoladowy, rozpływający się w ustach, a całości wspaniałego smaku dopełnia aromatyczna polewa...Polecam!





* bardzo ważne, aby wszystkie składniki były dokładnie odmierzone, wtedy tort uda się doskonale!

SKŁADNIKI:


- 180g świeżego masła
- 180g cukru kryształu
- 180g mąki pszennej
- 180g czekolady deserowej lub gorzkiej (ja użyłam deserowej)
- 8 jajek
- marmolada wieloowocowa do posmarowania tortu


na polewę czekoladową:

- 1 tabliczka czekolady deserowej lub gorzkiej
- 100g cukru kryształu
- 1/2 szklanki śmietanki



PRZYGOTOWANIE:


 Krok 1.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Krok 2.
Masło ucieramy z cukrem na puch; gdy masa stanie się jednolita i gładka, dodajemy płynną czekoladę, cały czas ucierając, dodajemy po jednym żółtka, ucieramy na puszystą masę.

Krok 3.
Do jednolitej i puszystej masy dodajemy połowę piany ubitej z białek, następnie siejemy na nią mąkę pszenną, a na wierzch nakładamy pozostałą część piany z białek, wszystko delikatnie i dokładnie mieszamy - najlepiej za pomocą drewnianej lub plastikowej łopatki lub łyżki.

Krok 4.
Tortownicę o średnicy ok. 25cm smarujemy tłuszczem, wlewamy przygotowane ciasto, wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni, pieczemy przez około 45 minut

*ciasto jest gotowe, kiedy wierzch lekko się zrumieni a boki zaczną odstawać od formy

Krok 5.
Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i smarujemy marmoladą - wierzch oraz dookoła boki. Studzimy.

Krok 6.
Wystudzony tort Sachera polewamy roztopioną czekoladą.

Przygotowujemy polewę czekoladową : czekoladę kruszymy na mniejsze kawałki i wraz z cukrem oraz śmietanką rozpuszczamy w garnku z grubym dnem, od chwili zagotowania trzymamy na ogniu przez 3 minuty.
Przygotowaną polewą smarujemy wierzch oraz boki tortu, odstawiamy do zastygnięcia i gotowe!
Podajemy z porcją bitej śmietany lub ulubionymi lodami oraz filiżanką kawy.

Smacznego :)






1 komentarz:

  1. Wspaniały tort, piękny!!! Z Twoim przepisem na pewno mi wyjdzie - wydaje się taki prosty :)

    OdpowiedzUsuń

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger