SOS BARBECUE

SOS BARBECUE - przepis

Dzisiaj przepis na SOS BARBECUE, idealny do mięs przeznaczonych do upieczenia lub grillowania np.: żeberek, udek, skrzydełek, filetów drobiowych, czy schabu.  Polecam przepis na sos barbecue i mam nadzieję, że Wam się spodoba :)


--------------------------------------
Liczba porcji :  ok. 350ml
Czas przygotowania : 25 minut
--------------------------------------

SKŁADNIKI:
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 3/4 szklanki keczupu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu worcester lub przyprawy typu maggi
  • 3 łyżki cukru brązowego lub miodu płynnego
  • 1 łyżka musztardy
  • sos chilli
  • sól
* do sosu możemy dodać 2 łyżki octu jabłkowego, który dodatkowo wzbogaci jego smak.

SOS BARBECUE - PRZEPIS
PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę - rumienimy na maśle.

Krok 2.
Czosnek obieramy, miażdżymy - rozcieramy z solą.

Krok 3.
Do garnka wkładamy cebulę, czosnek, dodajemy keczup, sos worcester, musztardę i cukier oraz miód. Sos doprawiamy solą i kilkoma kroplami sos chilli - gotujemy na małym ogniu przez 10 minut.

Gotowym sosem smarujemy mięso przeznaczone do upieczenia lub grillowania. Dobrze, jeżeli możemy odstawić nasmarowane mięso na jakiś czas w chłodne miejsce. Tak zamarynowane będzie bardzo soczyste, smaczne i aromatyczne. 

Smacznego :)


SOS BARBECUE

SOS BARBECUE - e-ksiazkakucharska.pl

 

1 komentarz:

  1. Świetny sos, idealny do mięsa na grilla, polecam :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger